Kulaklık Rehberi

Kulaklık dediğimiz şey basit olarak müziğinizi size istediğiniz yerde ulaştıran ekipmandır. Şurada gelişimleri hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz: https://kulakligim.net/miniaudio/kafamdaki-evrim/

  • Sistem kurarken önce müzik çaları alın. Kısaca dap deriz ona. Sonra onun kaldırabileceği ölçüde bir kulaklığı. 100 liraya alınan Sansa Clip+ bir Sennheiser hd25’i tam kaldıramaz mesela. Amfi alacaksanız sonra alın ki boşa para harcamayın.
  • Eğer kulaklığımız dinlerken fazla çatlama, çt pt vb yapıyorsa veya 5 ayrı birbirinden alaksız incelemede çok güçlü denen bir özelliği sizde çok zayıfsa merak etmeyin, sorun kulaklıkta değildir. Sadece SÜRÜLME dediğimiz mesele yüzündendir, demek ki dapınız kulaklığı tam süremiyordur.  Cihazınız onun için gereken elektriği veremiyordur. Çözüm? Ya daha güçlü bir dap alınacak yada portatif veya tercihinize göre masaüstü bir amfi. Amfiler apayrı konular olup burada girilmeyecektir, ayrı bir yazı konusu olabilir.
  • Her kulaklık kutusundan çıkardığında en iyi sesini vermez. Kimisi 3 saat kimi 5 saat kimi 100 saat sonra en iyi sesini verir. Bunu arabaların “açılma” durumuna benzetebilirsiniz. Önerimiz 60-70/100 sesle her gün dinlediğiniz müzikler çalar halde açık bırakmanız veya çeşitli frekans kayıtları kullanmanız olacaktır. Özellikle orta sınıf ve üzeri her ekipman için standart 50 saat pişirme (ingilizcesi burn-in) iyidir.
  • Kimisi de üstteki madde için “Sıfırken iyiyse iyidir” der. Bu tartışılır.

Sakın

  • SAKIN en iyisi, EN şusu busu diye arayışlara girmeyin, çünkü yok öyle birşey. Hem gerçekten yok, hem de kısmen göreli bu işler.
  • Kulaklık rehberi der ki kulaklık araştırırken lütfen sadece rakamlara bakmayın. En baştan kulağın sınırı bellidir. 20hz-20kHz. Hem kulağımız 1-2 kHz ve hele Hz’nin ayrımını yapamaz, hem de gerçek tecrübenin yanında rakamlar hiçbir anlam ifade etmez. Tabii kablo boyu, kablo materyali veya sürücü çapı gibi bilgiler başkadır ve üstteki gibi yoruma açık değildir.
  • Kulaklık araştırırken EKSTRA BAS! İNANILMAZ NETLİK!! OLAĞANÜSTÜ SAHNE gibi iddialar görürseniz (hem ürünün kutusunda hem de okuduğunuz incelemede) biraz durun, tek kaşınızı kaldırın ve bu iddiayı doğrulayabilecek başka kaynaklara başvurun.
  • Sürekli araştırın. Hiçbir zaman “en x kulaklık” bağırışlarına kanmayın. Bir cihaz hakkında 2 inceleme okumak 2 ayrı kaynaktan bilgi almaktır ve bu yararlıdır. Tek kaynaktan alınan bilgi yanlış sonuçlara götürecektir.
  • Bu konuda esas bilgi yoğunluğu İngilizce. Bilmiyorsanız ya öğrenin yada fazla merak etmeyin zira terimler İngilizce’den apart Türkçe terimler. Hoş siz yine de öğrenin.

Tecrübe

  • Deneyim dedim; ya devamlı buluşma peşinde olun zira özellikle İstanbul ve Ankara bu konuda çok şanslı ve buluşmalarda değişik ekipmanları deneyin yada direkt alın ne ilginizi çektiyse. Merak etmeyin, satmak çok zor olmayacaktır.
  • Şimdilik son olarak; kimi terimleri – mesela sıcak ses, geniş, soğuk ses, basları hızlı, aydınlık çalıyor, karanlık çalıyor tınısı şöyle böylr – asla okuyarak öğrenemezsiniz zira kafanızda bir anlam ifade etmez. Bunları öğrenmek için bilfiil denemeli , tecrübelilerle konuşmalı ve kendiniz anlamalısınız. Ve bu hobide ilerlemek istiyorsanız bolca dinlemelisiniz ki yukarıdaki kavramlar hakkında bilginiz ve söyleyebilecek sözünüz olsun.