2020’nin En iyi Kulaklıkları Listesine hoş geldiniz. Bu pandemili, yasaklı vede tatsız yıl bitmişken gelin bize mutluluk veren kişisel müzik dinleme araçları yani kulaklıklara ve 2020’nin en iyi kulaklıklarına bakalım. Sitemiz yazarlarında ortak hazırlanan listemiz fiyat bantlarını baz alıp hem burada incelenen hemde incelenmeyen modelleri kapsayacaktır. Ayrıca sadece bu yılda çıkanları değil, geçen yıl bahsettiğimiz kimi kulaklıkları da ele alacaktır. Geçen yıla gözatmak isterseniz: https://kulakligim.net/kulakici/2019un-en-iyi-kulakliklari/
2020’nin En iyi Kulaklıkları

0-100 TL
Bu aralık için seçenek çok fazla olmakla beraber iyi diyebileceklerimiz fazla değil. Ama bu bant için 2. el olsa da JBL T110 düşünülebilir. Ancak sitemizde de incelenen Sony MH755 pek çok kullanıcının dikkatini çekecektir. Sahteleri de bol olmakla beraber, fiyatı için şaşırtan bir ses kalitesi var. Bu fiyatlarda Panasonic RP-HJE125 veya Panasonic RP-HJE120 modelleri de bir diğer seçenek.

Müzik zevki kişiseldir ve bu fiyat aralığındaki bir seçeneği almayı düşünüyorsanız deneme yapmanız akıllıca olacaktır. Bu yüzden bu fiyat aralığındaki kulaklıkları mümkünse deneyin. Satmak zor olmaz. Bilindik bütçe modellerinden tutun da çinli taklitlere kadar pek çok seçenek olduğu için hepsini inceleyip denemek mümkün değil.
Sony MH755
“Fiyatını düşünürsek çok iyi sesli bu kulaklık gömleğin üst cebinde müzik çalar varsa veya bir uzatma adaptörüyle veya kablosunu komple değiştirerek olduğundan daha da iyi hale geliyor. Herkeste bundan bir tane olmalı.”
Panasonic RP-HJE120
“Eğer müziğinize çok da dikkat etmiyorsanız iyi bir kulaklık. Hele bu fiyata! Türkiyede Teknosa seri sonu olarak satıyordu bir ara şu zamanlarda bulmak biraz zor olabilir.”
100-200 TL
Fiyatlar yükseldikçe seçenekler halen fazla olsa da seçimler daralıyor. Bu bant aslında bizlerin altın klasik olarak gördüğü birçok kulakiçi kulaklık barındıran aralık. İlk olarak çıktığı andaki fiyatı 4 dolar olup şu an aliexpreste 10 dolar ve ülkemizde 80-120 TL arasında bulunan ve burada da incelenen QKZ VK4. Kutusu minicik ama sesi ve bas performansı kocaman. Sese daha fazla hakim olmanızı sağlayacak bir frekans eğrisine sahip. İkinci seçenekse yine sitemizde incelemesini bulabileceğiniz Senfer DT6. İçinde fiyatı için şaşırtıcı teknik özellikler barındıran bu kulaklık bası yeterli ölçüde verip mid ve tizlerde de çok iyi bir performans sunuyor.

TRN ST1 ve TRN STM modelleri de diğer dikkat çekici seçeneklerden bazıları. DIY (do it yourself) projelerinin kobay faresi gibi olan yine Sony MH755 bu fiyat bandında da oldukça ilgi çekici bir modeldir. Bu kulaklık düşük maliyetli plastik gövdesine sığmayan bir ses kalitesi verdiği için pek çok kişisel projede kullanılmaktadır. Ve son olarak Aralık 2020 hype’ı CCA CST. 15 dolarlık fiyatı ve ahşap kasasıyla CCA CST incelemesi çok yakında sizlerle 🙂
QKZ VK4
“Çeşitli markalara OEM üretim yapmış küçük bir marka için büyük bir iem. Kulaktaki rahatlığı geçende incelenen Blon bl05s gibi olmasa da rahat denebilir ve güçlü baslarlarla doğal tını arayan vede bunları 150 liraya arayan herkese gidebilir. Bizler de sık sık tavsiye ederiz. Bu açıdan pek çok KZ kulaklığın karşısına geliyor ve ses performansıyla onları geçiyor.”
Senfer DT6
“Saf müzikal keyif! Ortalama / iyi kalitede kayıtlarla Alaturka, TSM, caz, blues gibi türleri dinliyorsanız veya enstrümanları duyabildiğiniz türler sık dinlediklerinizse bu fiyat bandı için daha iyisi zor. Değişebilir mmcx kablosu da ömrünü arttırıp çeşitli geliştirmelere imkan sağlıyor. Ancak en başta dediğim gibi iyi ile kötü kaydı size yansıtıyor. Bu açıdan pek affedici değil. Fakat bu durum da iyimser kötümserliğe göre değişiyor aslında.”
200-300 TL

2020’nin en iyi kulaklıkları listesi için şanslı bir segment. Çünkü hem kalite için kabul edilebilir bir alt sınır, hemde firmalar da bu aralığı (budget) çekici bir alan görüyor olmalılar ki kendini sadece budgette konumlayan markalar dahi görülebiliyor.
Akla ilk anda pek çok modeli olan Kbear markası geliyor. Yakın zamanda incelenen KB Ear Lark modeli de burada. Sürücü sayısı şampiyonu KZ markası da sıfırları buradan başlıyor. KZ demişken alt markası CCA C12 de unutulmamalı, benzer tonlamalara sahip olsalar da KZ seçeneklerine nazaran daha yumuşak tonlaması olan modelleri var. Kırık İngilizcesine rağmen oldukça popüler ve etkileyici ses kalitesiyle BLON BL-03 firması tek sürücü ile hibrit modellere rakip olan modelleri ile bu fiyat aralığında oldukça ilgi çekici modeller sunuyor. Daha nötr bir ses karakterini tercih eden kullanıcılar için ise Tin Hifi T2 modeli bu fiyat aralığında göze çarpan iyi bir seçenek olmayı sürdürüyor. Kulak içinden sıkılanlar için de arkası açık bir tavsiyemiz var: Koss KSC75. Yine Bqeyz KC2 ve BGVP DN1S de bu havuza üst sınırlardan katılıyor ama en iyi seçenekleri daha üst sıralarda yer alıyor.
KBEar Lark
“Bu geçiş dönemi olarak kabul edilecek kulaklıkiçi kulaklık rahat fiti, enstrümanlarda iyi oluşu, ortalamanın üstünde netliği ve makul fiyatiyla gönüler kazanır. Sibilansıysa hem her parçada hemde hepsinde aynı seviyede olmamasıyla kadı kızının kusru olarak alınabilir vede onun çok az olduğu iyi kaydedilmiş parçalara yönlendirebilir.”

“C12 , uygun fiyatıyla ve fiyatının üstünde ses kalitesiyle düşük butceye yüksek ses kalitesi isteyen kişiler için biçilmiş kaftan olmus. Bu kulaklığı yanında upgrade kablosu ile almamızı tavsiye ederim. Hem ses hem görünüm anlamında cihaza level atlatıyor. 100 dolar civarına kadar alacağınız herhangi bir kulaklığın C12 ye göre hatri sayılır bir fark yaratabileceğini düşünmüyorum. Bir üst segmenti için BQEYZ Spring 1 modelini tavsiye edebilirim ancak.”

“Tüm olumlu olumsuz noktalarıyla, uç ile kablo değişimi standart görülse de bir kere kulağınıza takınca çıkmaması vede enerjikliğiyle fiyatına göre çok iyi çalması + rakibi görülen burada da incelemesi olan Semkarch’ı bence fazlasıyla geçmesiyle her kulaklıkseverde bulunması gereken bir kulakiçi kulaklık olmuş.”

“50ler 60lar 70ler dinleyenlere veya özellikle mid frekanstaki yumuşaklığı sorun etmeyip müziğini bas mid tiz frekanslarının hakimiyeti olmadan her cihazında netçe duymak isteyen veya kırılan bozulan kulakiçlerinden sıkılanlarla veya dinlediği esas müzik tipi elektronik yada güçlü baslı olmayanlara (hiphop, rnb mesela) rahatlıkla önerilebilecek bir iem bu Tin Audio t2. Piyasadaki KZ ve basa boğulmuş düşük bütçeye hitap eden kulaklıklardan sonra ferah ve soğuk bir su gibi geldi.. “

“İyi ses alıyorum demek için vokal ve enstrümanların altında bas gitarı da duymak isterim. O açıdan berbat demesem de yine ortalamadan yarım tık daha iyi alttakileri veriyor. Fiyatını (23.65 dolar) düşününce denemeniz lazım diyorum.”

“Fiyatını düşünürseniz Kz ve Cca baslarından ve sıcak, basa boğulmuş sunumundan sıkılmış veya artık yeni bir tad arıyorsanız veya dinlediğiniz türler caz, blues, semfonik, rock, psychadelic rock, alaturka, TSM, klasik, acapella ve başka yüzlerce türden birini dinliyorsanız durmayın alın. Bu Kc2 dümdüz nötr olmasa da hem analog sıcaklığındaki sesi hem en başta bahsettiğim markaların modellerindeki dijital sese sahip olmaması artı puanları”
300-500 TL

2020’nin en iyi kulaklıklarında işlerin ciddileşmeye başladığı alan. Artık kulaklıkların gövdeleri büyüyor, daha çok sürücü alabiliyor ama her marka çoklu sürücünün tonlamasını başarılı bir şekilde yapamıyor. HZSound, FiiO, Blon, KZ, BGVP, Tin Hifi, TRN ve TFZ gibi pek çok firmanın sunduğu seçenekler var. KZ ve CCA her zamanki gibi bildiklerini okuyup bolca sürücü ile tonlamayı tutturmaya çalışırken BLON, TFZ ve Tin HIFI ise daha çok tek sürücünün tonlaması üzerine çalışıyorlar. BGVP ve FiiO ise daha üst segmentlere odaklandıkları için bu fiyat aralığında daha az modele yer veriyor.
Tek sürücülü kulaklıklarda başarılı seçenekler sunan Final Audio markası Japonyanın sakura bahçelerinin de esintisini de taşıyarak gelip 100$ altındaki pek çok kulaklığa hem tonlaması hem de malzeme kalitesiyle rakip olan Final E1000 ve Final E500 modelleri ile bütçe segmentine farklı bir soluk getiriyor. Bir diğer ilgi çekici tek sürücülü model ise ufak boyutları, berilyum sürücüsü ve referans tipi ses karakteri ile ilgi çeken Moondrop SSR ve onun V şekilli tonlaması ile dikkat çeken ikizi Moondrop SSP. Bu fiyat aralığında listemizde ikiz kardeş diyebileceğimiz kulaklıklar hakim.
Moondrop SSR
“Tek dinamik sürücülü bir kulakiçi kulaklıktan bu kalitede bir sesin gelmesi takdire şayan. Bu anlamda fiyatını da düşünürsek aradığınız müzikse popüler bir markanın ürünlerini Final Audio ile beraber olduğu gibi sınıfta bırakabilir. Bundaki sesin bir örneğini de çok daha düşük fiyatıyla burada da incelenmiş Superlux hd381f’de görmüştüm.”
Final E500
“İster yukarıdakiler ister ana akım bir gençlik filminin soundtrackinden enstrümanlar ve sanat değil de sunum ile baslarla tizler gözedilmiş birşey dinleyin, her müzikte size canlı bir tecrübe yaşatacak, dengeli ve nötr yapıda ama 2020 yen fiyatta bir küçük mucize olan Final Audio E500’e hoşgeldiniz.”
Final Audio E1000
“Genel olarak oldukça iyi çalan bir kulakiçi kulaklık. Ses alanındaki herşeyi ortalamadan iyi yapıyor. O yüzden ses konusunda detaya fazla girmedim. Sizi 30 dolar bile tutmayan fiyatıyla güçlü bir müzikçalar veya burada da incelenen Es100 gibi mobil bir amfiniz varsa mutlu edecek bir kulaklık.”
500-1000 TL
2020’nin en iyi kulaklıkları listemizde bütçe (budget) krallarından TRN, KZ ve CCA’nın etkinliğini yavaşça kaybettiği fiyat aralığı. Ama onların yerini Fiio, KBEAR, Tin HIFI gibi rakipleri alıyor, bu fiyat aralığındaki seçenekler artık daha çok aksesuar sunup daha iyi bir kullanıcı deneyimi veriyor. Bknz. FiiO FD1 ve FiiO FH1s. İyi bir kablo ve kılıf gibi aksesuarlar da opsiyonel olmaktan çıkıp kutuların içine giriyor.
Senfer, Auglamour, Smabat ve Guideray firmaları da bu fiyat aralığının diğer seçenekleri arasında.
Bu fiyat aralığına kadar Kulak içi modeller kulak üstü modellere nazaran fiyat performans konusunda daha avantajlıydılar; kulak içi modeller daha iyi tasarımlara, daha kaliteli malzemelerden yapılmış gövdelere sahiptiler. ama bu fiyat aralığından yukarıdaki kulak üstü modelleri kulak içi modeller ile eşdeğer malzeme kalitesine sahip ve yapacağınız seçimlerde göz önüne almanız gereken bir sınıf. Örneğin Philips SHP9500 alan memnun kalır.

“Amerika fiyatı 55 dolarla Amazon’dan rahatça alınabilecek bu kulaklığı, dinlediği müzikten aldığı keyfi arttırmak ve bunun için giriş seviyesinde kalmak isteyen herkese tavsiye ederim. Bu banttaki diğer kulaklıklar düşünülünce en yakın rakibinden dahi daha net, detaylı ve organik çalması kalbimi fethetti. 32 ohm olması, 101db hassasiyeti ve 200mW’lık güç girişi ile hafif amfi desteği arar halde olması da artı puan olarak hanesine yazıldı.”

“Stadyum gibi geniş atmosferli yerlerdeki kayıtları dinlemiyorsanız veya dubstep tek dinlediğiniz müzik değilse, ortalama ama iyi çalan bir kulaklık arayanlara rahatlıkla önerilebilir bir kulaklık FH1s. Genel kibar havası, rahat sürülmesi, fazla geniş ve derin olmayan sahnesi ve güçlü baslarıyla yeni başlayanlar için temel oluşturabilir.”

“100 üzerinden 60 alabilecek karanlığa sahip sesi olan ve amfisiz dahi iyi kontrole ve denge ile müzikaliteye sahip olan, saatler boyu dinlemedede yormayacak laid back karakterli, son teknoloji ürünü Berilyum kaplama dinamik sürücülü bir kulakiçi kulaklık. Amfisiz de iyi denebilecek ölçüde ses vermesi güzel.”
1000-2000 TL

Artık bütçe sularından çıkmış bulunuyoruz. 2020’nin en iyi kulaklıkları yazımızda bu fiyat aralığındaki modeller daha kaliteli Dengeli armatürler (BA) ve Elektrostatik Sürücüler gibi daha sofistike ekipmanlar kullanıyorlar.
Akla gelen ilk markalardan birisi KBEAR’ın üst seviyeye odaklanan üst firması TRI.
TRI Starlight, TRI Starsea gibi modeller dikkate çarpan seçeneklerden bazıları. BGVP’nin DMG, DMS, DM6 modelleri de bu fiyat aralığının dikkate çarpan seçenekleri arasında.
Final Audio da tüm ses spektrumuna hükmeden tek sürücülü E varyanslarıyla varlığını hissettiriyor.

Batılı firmalardan Etymotic ER2XR, AKG, Shure ve MeeAudio bu fiyat aralığında oldukça dikkat çekici modellerle göz önünde bulundurma gereği duyabileceğiniz seçenekler arasında.

Doğuya bakacak olursak elinde en büyük hypelar mevcut: Moondrop Blessing B2 ve Thieaudio Legacy 4. Bu ikili 2020’nin en büyük hypelarından. Kimilerine göre her ne kadar uygun fiyatlı olsalar da artık fiyatın doğrudan ses kalitesine yansımadığı bir aralıktayız. Bu fiyat aralığından yukarıdaki modeller giderek daha az miktarlarda ses kalitesi artışı sağlarlar. Her ne kadar giderek düşen bir verimden bahsediyor olsak ta bu fiyat aralığındaki modellerin giderek kılı kırk yaran bir tonlama ile geldiği düşünülürse bunun kaçınılmaz olduğunu belirtmeliyiz. Bu fiyat bandında yine herkese önerilebilecek TWS olarak Sony WF-1000XM3 de bulunuyor. İncelemesi çok yakında sizlerle.
Bu fiyat aralığı ayrıca Kulak üstü modellerin kulak içi modellere yetiştiği aralık. Eğer hareketli yaşam tarzınıza yönelik bir seçim yapmıyorsanız kulak üstü modelleri kulak içi modeller ile beraber düşünmek isteyebilirsiniz. Bu alanda önerilerimiz arasında Massdrop’un AKG veya Sennheiser işbirliği ile üretilen Sennheiser HD58X, Sennheiser 6XX ve AKG K7XX var.
Etymotic ER2XR
“Bizce müzik ve kulaklık hobisinin içinde bulunan herkeste olması gereken bir kulaklık / alet. Müzik yapıyorsanız da hakeza. Düzgün ses almak için kulak kanalınızın sonuna kadar ittirmek zorunda olmanız bir yana, çok iyi izolasyonu ve ölçü ile tonal doğruluğu en tepelerde. Ciddi anlamda profesyonelseniz er4se edinirsiniz. Ama değilseniz buyrun.”
BGVP DM6
“Markanın birden çok crossover içeren ve ses ayrımı gelişmiş kulaklıklarını barındıran yeni seri DM için şık bir başlangıç. Eğer önde ve canlı ses seviyorsanız pişman olmazsınız. 122 dB verimliğiyle gerekmez ama portatif bir amfi bağlarsanız lezzeti artar.”
BGVP DMS
“BGVP DMS 160$ fiyata oldukça güzel bir seçenek olmuş diyebiliriz.”
2000+ TL
2020’nin en iyi kulaklıkları yazımızda artık orta segment sularının sınırına yaklaşıyoruz. Bu fiyat eşiğinden sonraki modeller tam teşekkül aksesuarlar ile geliyorlar.
BGVP DM8, Dunu, FiiO, Audiosense T800, Final Audio gibi doğulu modeller artık Shure, Westone UM30 Pro ve Sennheiser gibi batılı geleneksel seçeneklere kafa tutuyor. Bu fiyat bandındakiler için önerecek model çok… Özellikle Moondrop S8 bu fiyat bandında oldukça ilgi çeken bir model.
Ve elbette kafa üstü seçenekleri de unutmamanız lazım; Beyerdynamic, Audeze EL-8, Sennheiser, Meze Audio 99 Classics, Audio-Technica, Focal Elegia gibi firmaların klasik dinamik sürücülü modellerinden planar manyetik sürücülü modellerine kadar pek çok seçeneği kullanıcıların beğenisine sunuyor.
“Böbrek satmanıza gerek duymayacak bir fiyata sahip, 350$. Fakat iyi bir ses için iyi bir kaynağa da ihtiyaç duyuyor. Bunu göz önüne alırsak böbreğinizi satmanız gerekebilir.”
Audiosense T800
“T800 ilk kulağınıza taktığınızda sizi fazla etkilemeyebilir. Fakat ilk başta heyecan verip kısa süre sonra kenara atılacak kulaklıklardan da değil T800. Sesleri doğru veren ve vakit buldukça kulağınıza takıp dinlemekten sıkılmayacağınız bir yol arkadaşı. Dengeli, kayda sadık hafif te U shape imza seviyorsanız T800 ü uzun yıllar sıkılmadan kullanabilirsiniz. Hype hakediyor mu ? bence ediyor çünkü kendi fiyat segmentinde bu kadar kararlı ses verebilen çok bir alternatif yok.”
Westone UM30 Pro
“Her yönden başarılı bir kulaklık yapmış Westone. Hatta babası um3x’ten daha iyi geldi bana. Değişen kablosuyla pratik ve esnek de. Elektroniğe de iyi gidiyor, doğal enstrümanlara da. Eğer ne kadar karanlık olsa da, evladiyelik olsun diyorsanız, yakından ve detaylı da dinlemek istiyorsanız um 30 pro tavsiyemdir. Evladiyelik derken de günümüzdeki burada da incelenen pek çok kulakiçi gibi uzun süre gidebilir.”
Audeze EL-8
“Kendinize gerçek bir ödül veya tırmandığınız merdivenin yüksek basamaklarından biri olacak bu ahşap ve metal birleşimi kafaüstü kulaklık ağır olsa da içerdiği teknoloji vede sunduğu keyifli zamanlarla tam bir koleksiyon ürünü gibi duruyor. Kolay sürülmesi de cabası. Ama farkettiğimiz gibi bunun hakkı güçlü bir amfi. Ama kabul edelim, baslı elektronik ve sert türler için ilk tercihiniz olmamalı. Bu daha çok bir hifi, ambiyans ve statü kulaklığı ve hem açık yapısı hem uzun 2. Kablosu hemde fiyatıyla (ülkemizde 8bin tl) da bunu sezdiriyor. Siz de sezin.”
Focal Elegia
“Kafaüstü kulaklıklarda yaşınız kemale ermişse tam sizlik olabilecek bu giriş seviyesindeki kulaklık büyük umut vaadediyor. Markanın giriş seviyesindeki ses böyle ise her açıdan daha üst segmentteki modelleri nasıl merak ediyoruz”
Meze Audio 99 Classics
“Görünüş ve teknik özellikleriyle beni amfiye hazırlasa da iyi bir akıllı telefon amfinden bile sürülebilmesi ve yukarıda saydığım tüm özellikleri onu ideal bir keyif kulaklığı yapıyor. Yaylı kafabandı ve her kafa tipine uyum sağlayabilen gerçek ahşaptan (ceviz) kupaları cabası. Sadece saf gümüş bir kabloyla çözülebilecek durumda en büyük eksisi. Bence bol enstrümanlı orta / yavaş tempolu türlerde parlayan bu kulaklık kapalı kupalı – açıklar kadar geniş olmayan ama hacimli çalan sesiyle evlerdeki standlarda yerini alabilir.”
2020’nin En İyi kulaklıkları – Sonuç
Sizler için çeşitli fiyat segmentlerinde çeşitli kulaklıklar listeledik. Bu liste sadece 2020’de çıkan kulaklıkları değil geçmişte -hatta 20 yıl öncesinde çıkmış kulaklıkları dahi kapsıyor. Aklınızda soru işareti kaldıysa düşüncelerinizi aşağıya eklemeyi unutmayın.