Merhabalar,
Şimdiye kadar bir çift kulaklığa sahip olan herkes kulağın içine giren silikon uçların ürün için temel bir bileşen olduğunu fark etmiştir.
Bununla birlikte çoğumuz bu silikon uçların sadece kulağımıza oturması için tasarlandığını düşünürüz. Temeldeki amaçları o olsa da fazlası var😊 İşte bu yazımda bu önemsiz görünen küçük silikon uçların aslında tüm kulaklığın deneyiminde nasıl etki edebileceklerini anlatmak isterim.
Çeşitli boyut ve şekillerde üretilen bu kulaklık uçları temelde 2 farklı malzemeden ve 3 farklı türde yaygın olarak görülmektedir. Silikon, sünger ve ikisinin karışımı olan hibrit olanlar.
Spinfit, jvc
Comfy KZ
Symbio
Peki bu kulaklık uçlarının (minik arkadaşlar) konfor, izolasyon ve ses üzerindeki etkileri nelerdir?
Burada paylaşacağım bilgiler tamamen kendi deneyimlerim ve incelemelerim olup, bozulamaz kurallar olmayacağı gibi istisnai durumlarda ortaya çıkabileceğini sevgili bilim insanlarına duyurmak isterim. Linç yok!

Doğru Boyut Seçimi
Yeni bir kulaklık aldığınızda paketin içinden, farklı boyutlarda kulaklık uçları çıkmaktadır. Çünkü herkesin kulağı aynı boyutta değildir. Bu mükemmel bilgiyle sizleri aydınlattım ya sırtınız yere gelmez artık…
Makara bir yana kulak kanalında uygun bir mühür oluşturmak ilk kural kişinin kendine uygun boyutta kulaklık ucu seçimi ile başlamaktadır.
Çünkü, kulaklık ucu belirli bir kişinin kulağı için kesinlikle mükemmel bir şekilde boyutlandırılsa bile, kulaklık ucunun malzemesi konforu etkileyen bir unsurdur. Seçilen malzemenin sese olan etkisini bir anlığına etken olduğunu varsayarsak, kulağınızda rahatsız edici bir his dikkat dağıtıcı olacağından müzik deneyiminizde de büyük rol oynayacaktır.
Tabi burada farklı markaların ürettiği kulaklık uçlarının da birbirinden farklı boyutlarda olabileceği ihtimalini unutmayalım.
Konfor
Doğru boyutu bulduk peki hangi malzemeden yapılmış kulaklık ucunu tercih etmeli? Burada bence kullanım süresi ve amacı en büyük faktör olarak karşımıza çıkmakta. Kendimden örnek vermek gerekirse, gün içinde toplu taşıma araçlarını en az 2 kere kullanan biri olarak, ama durakta ama araç içinde gereksiz sorulara maruz kalıyorum. Kullandığım kulaklık eğer köpük uçlara sahipse, kulağımdan çıkarmak 2sn geri takmak + gereksiz bakışlar 5dk… Neden?
Bu travmalarımı bir kenara bırakırsak, uzun kullanımda sünger kulaklık uçları her zaman daha konforludur.
İzolasyon ve Sese Etki
Çok bilimsel konuşmadan ya da ölçüm, grafik detaylar vermeden izah edeceğim ki bence sizlerde aşağıdaki örneği verince sizlerde bana hak vereceksiniz.
Kulaklığınızı kulaklık ucu olmadan kulağınıza takın, kulaklık birden teneke gibi sesle kalacaktır hatta kimi zaman tizlerinde yok olduğunu fark edebilirsiniz.
Her iki malzemede olan kulaklık uçları kulak kanalı ve dış dünya arasındaki izolasyonu artırma eğilimindedir ve bu nedenle bir kulaklığın bas tepkisini de yükseltme eğilimindedir.
Sadece köpüğün malzemenin yapısı nedeniyle ses genellikle “sönümlenir” ve bazen biraz “boğuk” olabilir. Bu da yüksek frekansların azalması anlamına gelecektir.
Umarım bu yazım size kulaklık uçlarının bir kulak içi kulaklık için ses tipini nasıl etkileyebileceğine dair bir fikir vermiştir. Bu minik arkadaşlar süs malzemesi veya bir araç gibi değil de kulaklık için ne kadar elzem bir parça olduklarını izah edebilmişimdir.