Bir kulaklığa yapacağınız yatırım neye bağlıdır? Kulak içi ya da kafa üstü olması mı yoksa Hifi ya da Bluetooth olması mı?
Bugünkü incelemenin konuğu geçende İngilizce olarak incelenen Tri i3 pro bu soruların yanıtını vermenize yardımcı olacak ve belki de tercihlerinizi sorgulamanıza sebep olacak bir seçenek. Gelin fiyat aralığı bakımından airpods pro ile ses kalitesi bakımından adeta airpods max ile yarışan bu seçeneği yakından tanıyalım. 
Öncelikle Tri Audio’yu tanıyalım: TRI Audio KBEAR firmasının üst seviye modellerini çıkartan kardeş firması. Ama KZ ve CCA ikilisinin aksine Tri audio hedef kitlenin tercihlerinin farkında olan ve ürünlerini bu tercihler doğrultusunda şekillendiren bir firma. Genç olsa da her modelde yaptıkları ilerlemeyi doğrudan görebiliyorsunuz.
Tri i3 pro üretici firmanın bundan 3 yıl önce geliştirdiği i3 modelinin geliştirilmiş bir versiyonu. Tamamıyla metalden imal edilmiş bu kulaklığın tasarımı daha küçük olacak şekilde güncellenmiş. Bazen sorun çıkartan mmcx bağlantısı yerine de çift pin bağlantısı tercih edilmiş.
I3 pro kutu içeriği
Tri i3 pro fiyat aralığındaki çoğu kablosuz kulaklığın aksine oldukça kaliteli aksesuarlar ile geliyor. Kutu tasarımı oldukça dikkat çekici ve içeriği de tatmin edici. Bu modelde kullanılan kablo uzun bir süredir gördüğümüz en iyi kablolardan birisi, oldukça yumuşak, gürültü yapmıyor. Ayrıca üzerinde mikrofonu olmasa bir telefonun mikrofonunu bloke etmiyor. Kulak uçları da oldukça rahat bir kullanım deneyimi sunuyor. Özellikle kbear 07 kodlu renkli uçlar hem konforlu hem de hijyenik bir kullanım için tasarladığı için pek çok kişiyi tatmin edecektir.
Tasarım ve fit
Tri i3 pro’nun 7050 serisi alüminyumdan imal edilmiş cilalı bir dış yüzeyi var. Ağırlık bakımından dengeli tasarımı sayesinde bir sorun yaşayacağınızı düşünmüyorum. Çift pin bağlantısı da oldukça kaliteli. Bu tarz kulaklıklar bazen küçük kulaklıklar sahip kullanıcıların zorlanmasına neden olabiliyor. Ama yaklaşık bir yemek kaşığı boyutunda olan benim kulaklarımda sorun yaratmadı. Ciddi bir konfor sorunu yaşayacağınızı düşünmüyorum.
İzolasyon bakımından tamamen kapalı olan etymotic ya da westone tipi tasarımlar kadar olmasa da dikkat çekici bir izolasyon sağlıyor. Dış ortam seslerini müzik dinlemediğiniz sırada duyabiliyorsunuz. Çünkü kulaklıkların üst kısmında 4 adet havalandırma deliği var. Ama müzik başladığı anda en az seviyede bile gürültüyü bastırıyor.
Sürücü seti ve ses
i3 pro bu fiyat aralığında görmeye alışık olmadığımız bir sürücü seti ile geliyor.
Baslar dinamik, tizler dengeli armatür sürücü ile sağlanıyor. Ama midlerden sorumlu olan sürücü hem tasarımı hem tonlaması oldukça zor olan bir planar manyetik sürücü. Bu fiyat aralığında böylesine bir set görmek gerçekten heyecan verici.
Ses karakteri ve kalitesi.
Tri i3 pro hem ince detayları koruyan hem de müziğin ritmine kapılmanızı sağlayan oldukça detaylı ve eğlenceli bir tonlamaya sahip.
Bas; doku hız ve hacim bakımından oldukça tatmin edici. 8mm’lik dinamik sürücü bu fiyat aralığındaki diğer kablolu seçeneklere nazaran daha yumuşak ama bir o kadar da detaylı bir bas kalitesine sahip.
Midler: tek kelime ile şahane. Eğer dinlediğiniz parçalarda vokal, enstrüman gibi öğeler sizin için önemli ise bu modelden daha iyisini bulmanız zor. Çünkü i3 pro’nun midleri bir planar manyetik sürücü ile oluşturuluyor. Bu sürücüler Dengeli Armatür sürücüler kadar hızlı ve detaylı bir ses karakterine sahip. Ama BA sürücülerdeki o keskin ve doygun tını bu sürücülere yok. Midler tamamıyla doğal, yumuşak ve detaylı.
Tizler: i3 pro midler ile benzer bir seviyede varlığını hissettiren tiz karakterine sahip. Oldukça tatmin edici ama biraz daha detaylı olabilirdi. Tiz enstrümanların detayları oldukça belirgin. Ama spektrumun diğer bölgelerindeki enstrümanların ince tiz karakterli detayları yeterince belirgin değil. Bu fiyat aralığında kabul edilebilir bir durum olmakla beraber iyileştirmeye açık.
Sahne ve enstrüman ayrımı
Ortalamanın çok üstünde. Özellikle midlerde inanılmaz bir katmanlama ve enstrüman ayrımı var. Vokaller enstrümanlar ile aynı katmanda ama rahatça seçiliyor.
Bu yönü ile i3 pro kafa üstü modellere rakip olacak kadar teknik kabiliyete sahip.
Genel olarak ses karakteri kullanılan sürücülerdeki avantajların tamamına yakınını taşırken dezavantajlarından kaçınan bir yapıda. Baslar en dip noktalara kadar ulaşabiliyor. Ama asla vokal ve enstrümanların mikro detaylarını bozmuyor. Midler olabildiğince detaylı ama bir o kadar da yumuşak ve doğal. Tizler gövdeli ama sibilans ya da aşırı parlama yok.
Sonuç
I3 pro ses karakteri ve sürücülerin karakteristik özellikleri sayesinde oldukça esnek bir kullanım alanı sunuyor. Hemen hemen her türlü janradan parçaları oldukça başarılı bir şekilde çalıyor. Senfonilerde enstrüman ayrımı ve katmanlara ayırmada fiyat aralığındaki en iyi seçeneklerden EDM, rock ve elektronik müziklerde bas kalitesi, hızı ve dokusu oldukça dinamik bir deneyim sunuyor.
Tek göze batan tarafı bazı enstrümanların notalarındaki tiz karakterli sönümlenmelerini erken bitirmesi.
Bu shakerlardaki bazı nihayi detayları ve zillerdeki enerjik karakteri tam olarak hissetmemenize neden olabiliyor. Ama şahsen bunun bir hatadan ziyade bu kulaklığın sürücü karakterleri ile ilişkili bir durum olduğunu düşünüyorum. Planar manyetik sürücüler biraz fazla güce ihtiyaç duyar. Bu sürücüyü yine oldukça detaylı bir dinamik sürücü ve son derece hassas bir dengeli armatür ile birleştirince arada böyle ufak kusurları görmek mümkün. Şahsen bir kulaklık için kablo almanın o kadar gerekli olduğunu düşünmüyorum. 4.4 ya da 2.5 mmlik Dengeli kaynaktan kullanmadığınız sürece 200$altındaki kulaklıklar çoğunlukla aynı performansı koruyor. Ama bu kulaklığın bir kablo güncellemesini hak edeceğini düşünüyorum. Eğer imkanınız var ise KBEAR Inspiration-S Ya da Tri Grace-S gibi bir balanced kablo kullanın. Bu Fiio BTR-5 gibi bir bluetooth adaptörü ile oldukça esnek bir kullanım imkanı verecektir.
Tri I3 pro’yu ve önerdiğimiz aksesuarların fiyatlarını aşağıdaki linklerden kontrol edebilirsiniz.
KBEAR Inspiration-S balanced kablo
Lütfen paylaşın