Bakalım orta ve alt segmentte başarılı kulaklıklar üreten meşhur Chi-Fi üreticisi Moondrop markasının 109 dolarlık (MSRP) Starfield’ı nasılmış. Bence Moondrop yapmışsa sitemizdeki incelemelere göre iyi yapacaktır ama gelin bakalım.
Tasarım
İlk Bakışta üzerindeki maviden mora kayan sedefli boyasıyla dikkat çekiyor, her ne kadar sedefli boyanın üzerinde koruma tabakası olsa da uzun kullanımda kenarlarında boya atmalar olacağını düşünüyorum. Biçim olarak Moondrop markasının Kanas Pro ve KXXS modellerini andırsa da bu modellerdeki iç bükey tasarım Starfield ’da bulunmuyor. Sağ kulaklığın üzerinde kenara altın renklerle Starfield yazılmış, sol kulaklıktaysa bize bakınca “Starfield” ismini andıracak bir yıldız ve etrafını vurgulayan bir halka var. Bana sorarsanız sol kulaklıktaki desen sağ kulaklıktaki yazıya göre daha sağlam bir hatırlatıcı.
Ergonomi
Eğer daha önceden Universal Custom Fit olarak büyük kasalı bir kulaklık denediyseniz ve kulağınıza tam oturduysa sorunla karşılaşacağınızı sanmıyorum hatta çok rahat gelebilir fakat bu ve benzeri kasalarda sorun yaşadıysanız bu kulaklıkta da kulağa oturmama sorunuyla karşılaşma ihtimaliniz yüksek hatta Starfield kulağı çok küçük insanların kulağına girmeden düşebilir bunun yanında kulaklık yapısı ve boyutu gereği ağır bir kulaklık.
Aksesuarlar ve Kablo
Kutudan siyah renkli ve altın detaylı dairesel taşıma çantasıyla birlikte kablo, üç çift yedek filtre ve bu filtreleri takmak için cımbız ve iki set üçer çift silikon çıkıyor. Setlerden birisi dar ağızlıyken diğer set geniş ağızlı. Silikonların çok kaliteli olduğunu söyleyemeyeceğim, idare eder.
Kabloya gelirsek jakı L biçiminde, gergi desteği sağlam duruyor, kanal ayırımında Moondrop markasının diğer modellerinde de kullandığı iri bir daire var ve bu ayrım çok aşağıda, çene sürgüsü yok. Kablo her ne kadar güzel örülmüş olsa da dolanmaya çok müsait. Kulak askısı ince, kolay şekil alıyor ve rahat. Kulaklık konnektörü 2 Pin 0.78mm.
Teknik Özellikler:
Hassasiyet: 122dB/Vrms(@1kHz)
Empedans: 32Ω±15%(@1kHz)
Frekans Tepkisi: 10Hz-36kHz (free-field 1/4 inch MIC, -3dB)
Ses
Starfield’ın sürücüsünden başlayalım: sürücüde karbon nanotüp kullanılıyor.
“Karbon nanotüp de nedir?” derseniz: Karbon atomlarının altıgen şeklinde dizilmesiyle silindirik bir şekil alıyor, karbon nanotüp adı da buradan geliyor. Nanoteknolojinin nimetlerinden biridir, bunun yanında dayanıklılığıyla ve esneklikliğiyle ünlü bir maddedir. Bu esnekliği ve dayanıklılığı sayesinde rezonans konusunda da çok başarılı olacak ki sürücüdeki rezonansın bize neler kattığını yazının devamında açacağım.
Şimdi ses karakterinden başlayalım:
Frekans bölgelerini tek tek incelemeyeceğim çünkü hepsinde oldukça başarılı, tam bir All-Rounder. Baslar yerli yerinde yeterli miktarda hatta miktarı mükemmel diyebilirim, mide sızma yok. Midlerde dengeli olmasından ötürü düz kulaklıklara görece daha az mid seviyesi var fakat bunu aramadan fark etmezsiniz 🙂 Tiz konusunda gelecek olursak tizdeki uzamalar iyi. Kulaklığın ses imzası her tür müziğe uygun çalıyor ve her kullanıcıya hitap ediyor. Özellikle odyofil mecrasına yabancı olmasına rağmen müzik dinlemeyi seven birisine hediye edilecek bu kulaklık onlar için bu mecralar başlamadan biten bir hobiye dönüşebilir.
Sahnesi yeterince geniş, detaylar olması gerektiği gibi, enstrümanlar parmakla gösterilecek kadar güzel ayırt ediliyor bunun yanında birazcık karanlık çalıyor. Gelelim bu kulaklığın asıl başarılı olduğu konulara:
Binaural kayıtlarda çok iyi, gerçekçilik ve hayal etme olayı çok iyi halledilmiş, Hellblade: Senua’s Sacrifice oynarken arkaplandaki fısıltılar çok başarılı, eğer kulaklığı fark etmeyecek derecede iyi oturtursanız kendinizi şizofren sanabilirsiniz 🙂 oyun oynamak için bu kulaklığa tam puan veriyorum. Tüm bunların yanında Klippel distorsiyon testinde de başarılı bir skor aldı.
Gelelim sürücünün marifetlerine, karbon nanotüp kullanıldığından ve rezonansının başarılı olduğundan bahsetmiştik. Sürücü esnekliği sayesinde hem titreştiğinde yeterince iyi titreşiyor hem de titreştikten hemen sonra kendini toparlayıp bir sonraki hareketini kaçırmadan yapabiliyor bu da kulaklığa hız, çözünürlük ve dinamizm katıyor. Örnek verecek olursam tizlerde karakter olarak Tin P1’den geri kalsa da Starfield çözünürlük açısından çok daha başarılı performans sergiliyor.
Moondrop Starfield İncelemesi Son Söz
Moondrop yapmış abi 🙂 Dengeli, gerçekçi, rafine ve smooth çalan estetik görünümlü sürücülü değişebilen kablolu kulaklık bizce herkeste olmalı.
Artılar: Kulağa oturduğunda izolasyonu başarılı, dengeli sesinin herkese uygun olması, seste gerçekçiliğin başarılı olması.
Eksiler: Kasasının ağır olması, bazı kulak yapılarına uygun olmayan tasarımı, kablosu.
Puanım: 90/100
The Review
Moondrop Starfield
Moondrop yapmış abi 🙂 Dengeli, gerçekçi, rafine ve smooth çalan estetik görünümlü sürücülü değişebilen kablolu kulaklık bizce herkeste olmalı.
PROS
- Kulağa oturduğunda izolasyonu başarılı, dengeli sesinin herkese uygun olması, seste gerçekçiliğin başarılı olması.
CONS
- Kasasının ağır olması, bazı kulak yapılarına uygun olmayan tasarımı, kablosu.