Fiio X5III, Fiio markasının orta segmentte oldukça popüler olmuş, açık androide ve sıcak bir sese sahip orta segmentte konumlandırılmış güçlü bir DAP’I. Bugün artısıyla eksisiyle Fiio X5III İncelemesi yazacağım. (İncelemeyi gönderen Bahir beye teşekkür ederim)
Tasarım
X5 red dot ödülüne sahip (tasarımın oskar ödülü diyebiliriz) bir müzik çalar. Gerek malzeme kalitesi gerek tasarım çizgileri gerçekten çok estetik duruyor. Sol tarafta play/pause altında ses yükseltme/alçaltma tekerleği ve onun hemen altında da şarkı değiştirme(ileri, geri) butonları bulunuyor. Butonlar sıkı ve sağlam. Tekerlek cihazın dışında değil, bir kısmı içe gömülü olduğu için herhangi bir tehlikeye maruz kalmıyor. Fakat bu tekerlek çok tatminkar çalışmıyor. Bazen sesi azalttığınızda tekerlek ters tarafa hareket ederek sesi açabiliyor. Çok istikrarlı bir performans vermese dahi uzun zaman kullanmanıza rağmen bozulmaması da en azından dedirtiyor. Sağ üst köşede cihazı uyandırma butonu var. Bu cihazın içinde mavi bir ışık var ve çok şık duruyor. Cihazın üst kısmında hiçbir şey bulunmazken altında 3.5mm jack, 2.5mm balanslı çıkış ve sağ altta line out var. Genel olarak ele oturan, ağır ya da hafif olmayan, ufak şık bir cihaz.
Arayüz, Performans
Cihazın içindeki İşlemci maalesef iyi değil arkadaşlar. Rockchip 3188 adlı işlemci var ki bu işlemci şu ismini bilmediğimiz markalara ait, çocuklara oyalansın diye verilen 150-200 liralık tabletlerde bulunan işlemcinin ta kendisi. Fakat 1 GB Ram (günümüzde çok düşük gözükse de ) bu cihazı biraz da olsa kurtarmayı başarmış. Arayüze çok akıcı diyemem ama öyle sizi bıktıracak gibi de değil. Özellikle cihazla gelen Fiio Music uygulaması ile çok uyumlu çalışıyorlar. Cihazın popülariteside baya yüksek olduğu için cihaza özel Rom lar kernel ler bulabiliyorsunuz. Ben cihazı rootladım ve kernel attım. Genel olarak cihazda çok büyük performans artışı oldu fakat nadiren de olsa cihazda kilitlenme gibi durumlarda yaşanmaya başladı. Neyse ki hiç brick olmadı. Özetle çok büyük bir beklentiniz olmasın hız konusunda. Fakat istikrarlı çalışan fiio music uygulaması ve açık android imkanı sizi bu cihazdan soğutmayacaktır.
Fiio x5III Fiio x5III Fiio x5III Fiio x5III Fiio x5III
Ses Meselesi
Öncelikle belirtmem gerekiyor ki Fiio X5III İncelemesi kapsamında ne kadar objektif olmaya çalışsak da bunu başarmak zor. Fakat şunu net bir şekilde söyleyebilirim sıcak ses imzasını seven kişiler için paket olarak sizi tatmin edecek bir ses kalitesi sunuyor X5. Genel ses imzası sıcak tarafta. Baslar derin ve vurgulu, midler kalın tonlu, tizler ise biraz çekinik tarafta. Sonuç olarak yormayan, müzikal bir ses veriyor. Sahnesi geniş ve derin. Ama orta segment bir cihaz olduğunu da unutmamak gerek. Daha iyi basları olan, daha iyi sahneye sahip cihazlar elbette var. Kıyaslama konusunda bahsedeceğim.
Baslar: Derin ve güçlü, hatta oldukça güçlü baslara sahip. Geniş bir alandan, dağılarak vuruyor. Derine inmeyi de gayet iyi başarıyor bu cihaz. Sony ZX2 ile kıyaslamam gerekirse ZX2 daha yumuşak ve benzer derinlikte baslara sahip. ZX2 de baslar X5 teki kadar ağır ve güçlü değil, ama detay ve doku olarak daha başarılı.
Midler Vokaller vurgulu ve önde, sesler gövdeli ve hacimli, kalın tonlu. Ben bayılıyorum bu olaya. Bazen yapay gelebiliyor yalnız. Ama bu cihaz da referans bir cihaz olarak üretilmemiş sonuç olarak. Eğlence, müzikal odaklı. Ben gerçekten de çok eğleniyorum ve uzun süreler dinliyorum bu cihazı. Detay ve ayrıntı olarak da başarılı. Enstrüman ayrımı da giriş seviyesi cihazlardan çok daha iyi .X5 bana göre üst segmente göz kırpan bas ve mid performansı sergilemeyi başarıyor. ZX2 ile kıyaslamak gerekirse ZX2 de enstrümanlar cılız ve midler genel olarak geride fakat enstrüman ayrımı daha başarılı, buna sebep olan en büyük etken ise gövdeli,kalın tonlu, hacimli çalmaması. Bu şekilde enstürmanlar arasına yeterince boşluk oluşturmayı ve daha yüksek bir çözünürlüğe ulaşmayı başarmış.
Tizler: Bu cihazda en çok eleştirilen taraf tizler. Evet tizler havadar değil, bu yüzden X5 üst segmente konumlandırılamıyor. Tizler biraz yapışık ve roll off denilen erken kesilme durumu var .Yeterince havadar değil. Ama bu durum ”bana göre” dinamizmi ve keyfi öldürmüyor bu cihazda, çünkü her halukarda gayet yüksek çözünürlüğe sahip, tereyağı gibi pürüzsüz ve yormayan tizlere sahipsiniz. Uzun süreler yorulmadan keyifle dinliyorum ben müziğimi. ZX2, X5 e göre tizlerde net bir şekilde üstün ancak X5 in ses imzası genel olarak çok daha eğlenceli
Sahne: Gerçekten geniş. Yani bu cihazın sahne genişliğine benzer fiyat segmentinde ulaşmak kolay değil. ZX2 genişlik olarak X5 ten daha üstün, Derinlik olarak X5, ZX2 den biraz daha iyi.
Eşleştirme: Bu cihazı sıcak bir kulaklık ile eşleştirmek iyi bir tercih değil, zaten hafif koyu ve pürüzsüz ses imzası yine koyu bir kulaklık ile eşleşince bu sefer ortaya yavan, detayların belli olmadığı dinamizmden yoksun bir ses çıkıyor ortaya. Düşünün Sennheiser İE800S ( 900USD) ile bu cihazdan baya baya vasat bir ses elde ettim.
Fiio X5III İncelemesi Son SÖZ: Eğer sıcak ses imzasını seviyorsanız, fazla macera aramamanızı tavsiye ederim. X5 bana göre çoğu açıdan olmuş bir cihaz. Artıları eksilerini örtmeyi rahatlıkla başarıyor. Alt modeli burada incelenmiş X5II’den iyi bir yükseltme gibi duruyor.