Fiio e10k İncelemesi bizlerle. Öncelikle bize inceleme için gönderen HES Audio’ya teşekkür ederiz.
Pros
Güç
Kullanım Kolaylığı
Esnekliği
Fiyatı
Cons
Yüksek seste sapıtması
Fazla arttırırsanız bası boğabilmesi
Parmak izi tutabilmesi
Kutu, Malzeme Kalitesi, Amfi
Fiio e10k modeli aslında eski bir amfi olsa da zamana dayanabildiğini gösteriyor. Baştan aşağı metal kasasında önünde aslında iri jaklı kafaüstü kulaklıklar için tasarlanmış 1mm girintili jak 3.5mm jak yuvası, esas bas ayarı için switchi ve korunaklı olarak yerleştirilmiş ve parmağı kavrayan tırtıklı 8’e kadar giden ses tekeri var. Arkada coax out ve line out çıkışları olsa da, usb mini kablosuyla PCye bağladığınızda çabucak otomatik kurulum yapıp kullanıma hazır hale geliyor.
Amfi öncesi / Sonrası İzlenimleri
Deneme için geçmişte incelediğimiz stüdyo monitörü Hd681f kullanıldı.
Şu anki stok yani amfisiz halde karanlık ve sıcak bir ses var. Çoğu şey dümdüz. Heyecansız ve cansız.
Baslar yüzeysel ve az ağırlık sahibi.
Midlerde vokaller uzaktan geliyor. Sesteki vurgular fazla farkedilmiyor. Sahne ortalama genişlikte. Modern TSM kayıtlarında enstrümanlar çok kolay seçilmese de telliler seçilebiliyor. Ama arka sıraları pek beklemeyin.
Mid basslar bung bungtan öteye gitmiyor. Imaging yok, elektronikte efektler cılız kalıyor. Metalde entrümanlar birbirleri içinde eriyor. Enstrümanlarda dokudan (texture) pek bahsedemeyiz.
Tizler detaysız ve sembolik. Tek boyutlu. Hatta odaklanırsanız rahatsız edici. Sibilans yok ve haliyle tizler yırtıcı değil.
Fiio e10k Olympus 2’den sonra
Karanlık hafif azalsa da hala karanlık. Kritik dinlerseniz nadir de olsa seste boğukluk duyabilirsiniz. Fakat Ben Harper – Take my Hand veya son albümünden Inland Empire’da genel olarak ısınmış olsa da (sesi) gitarlardaki dokuyu (texture) yakalayabiliyor.
Bass düğmesi açılmadan vede 3/8 seste + L gain ayarında:
Bas alanı genel canlanmayla beraber ilk farkedenlerden. Müzik lezzet kazanıp birçok şey minimum bas ayarında bile dolgun çalıyor. Özellikle baslı parçalarda bas her vuruşuyla sizi hafiften titretiyor. Ve haliyle detay artıyor.
Mid alanı enstrümanların çoğu demek. Ayrıca da vokaller demek. Ne mid basta boğulma ne bas gitarda amfisiz göze çarpan tekdüzelik var. Sahnedeki 2. Sıra net şekilde duyulabiliyor. Yukarıdaki TSMde herşey canlandığı için o telli özellikle göze batmıyor. Metalde enstrümanlar parça nakarat arasında yürür giderken birbirleriyle ve davulla fazla yapışmıyorlar. Bu da komforlu bir dinleme sağlıyor.
Tizler rahatsız etmiyor. Sibilans yok. Doğallık var. Genel güçlenme tizlere de sesteki genel canlılığı arttırma suretiyle yaradı. Sibilans yine yok ve tizler hala yırtıcı değil.
Fiio e10k 2 Olympus İncelemesi Son Söz
Sonuç olarak ebat ve fiyatı için yıllardır iyi iş gören ve haliyle çok satan bir amficik. Herşey yeterli denebilir. Fakat kaynak zaten yeterli değilken bass switchini açıp sesi mesela 5/8 yaptığınızda kayıt master bile olsa boğulmalar yaşanabiliyor. Yaşanmasa bile enstrümanlar buğulanabiliyor. Arkadaki L ve H güç ayarıysa sesi iyi anlamda daha keskinleştiriyor. Sese negatif etkisi yok. Ancak eğer sesi 8/8e doğru arttırırsanız kimi artifakt yani bozulmalar da sese karışıp köşeler kazanan vokaller, delici tizler, boğulan mid baslar yaşanabiliyor.
Satın almak isterseniz:
https://www.hesaudio.com/amfiler/162-fiio-olympus-2-e10k-usb-dac-kulaklik-amfisi.html